EN LA DEFENSA D'UNA SANITAT PÚBLICA SOCIALMENT EFICIENT

dimarts, 20 de gener del 2015

El Visc+ i els preus dels medicaments fan necesssaria una política de investigació pròpia i independent de la Industria

FADSP 20 Gener 2015:
Des d'alguns col·lectius professionals s'estan llançant missatges que aquesta és una situació normal i que és gairebé impossible trobar facultatius sense conflictes d'interès amb la indústria farmacèutica.

Des de la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública volem puntualitzar que:

       1.- És un fet contrastat que tots els membres de la Comissió creada pel Ministeri tenen relacions amb les grans multinacionals farmacèutiques, entre les quals destaca l'empresa Gilead que comercialitza el Sovaldi a un preu exorbitant, sense relació amb les despeses ocasionades en la investigació ni en la fabricació del mateix.

       2.- És fals que la majoria dels facultatius del Sistema Sanitari Públic rebin favors o beneficis dels laboratoris, tot i les agressives polítiques de màrqueting destinades a influenciar sobre la seva prescripció, que suposen entre 20-40% de la facturació. La pròpia FADSP és un exemple d'aquest compromís.

       3.- Aquesta estratègia de generalitzar els conflictes d'interès a tota la professió mèdica està dirigida a exonerar i fer acceptable la composició d'una comissió que ha de prendre importants decisions per al sistema sanitari (sotmès a importants retallades per l'actual Govern sumades a les polítiques privatitzadores del Govern Catala) i per als afectats per Hepatitis C.

       4.- Els protocols d'actuació serveixen de guia als professionals del sistema, i tenen enormes repercussions en la salut dels pacients i en la despesa sanitària present i futur. En aquest cas, els experts han d'elaborar un pla estratègic, és a dir una guia per a tots els serveis de salut sobre un procés freqüent com és l'hepatitis C (en elaboració a Catalunya a instancies d'afectats i professionals), en una situació molt especial, on hi ha una forta confrontació entre els interessos de la indústria, els drets dels pacients i el SNS. La responsabilitat és enorme i és inexplicable que el Ministre Alonso hagi seleccionat a experts amb forts interessos creuats amb Gilead. http://www.fadsp.org/

       5.- Per acabar amb unes pràctiques que incrementen des de fa anys, de manera irracional i innecessària, la despesa sanitària, cal que el Sistema Nacional de Salut desenvolupi d'una vegada per totes una política de recerca pròpia i independent de la indústria, aprofitant seus importants recursos econòmics i humans, formi als seus professionals al marge dels laboratoris i controli les estratègies de màrqueting de la indústria farmacèutica.