EN LA DEFENSA D'UNA SANITAT PÚBLICA SOCIALMENT EFICIENT

dimecres, 27 de maig del 2015

Un gran centre hospitalari deriva el diagnòstic radiològic


Crida l'atenció que el HUCA (a Astúries) derivi els informes de les exploracions de resonancia magnètica (RM) a e-diagnòstic Aquesta darrera és una empresa participada al 80% per Catalana de Iniciatives, vehicle inversor de la Generalitat de Catalunya al front de la que hi ha Santiago de Torres Sanahuja (Barcelona 1955), ex alt càrrec socialista. Es tracta d'una empresa de Tele-diagnòstic
e-diagnòstic és un empresa de telediagnòstic creada el 2009 i que està participada al 80% per Catalana d'Iniciatives, vehicle inversor de la Generalitat de Catalunya.  

Es tracta d'una plataforma virtual d'especialistes. L'empresa, amb delegacions a Madrid i Catalunya, treballa amb una trentena d'hospitals, als quals ara es suma  l'HUCA, i ofereix serveis a centres públics de Canàries, la Rioja, País Basc, Catalunya, Madrid, Castella, Balears i Aragó .

La telemedicina, i el telediagnòstic estan modificant sensiblement la pràctica clínica. Especialment en petits centres o en centres aïllats / allunyats de les grans urbs, on la disponibilitat d'especialistes pot ser difícil, és on tenen el seu paper més important.

No és aquest el cas de l'HUCA, un dels grans hospitals espanyols, amb una llarga i qualificada història en assistència, docència i investigació. Els serveis d'imatge, radiologia i medicina nuclear disposen d'equips actuals i tenen capacitat per atendre les necessitats hospitalàries.

En general, són els grans hospitals tipus HUCA els que poden prestar aquest servei de telediagnòstic a aquelles àrees bàsiques u hospitals de menor entitat. Per això la decisió del HUCA de derivar el diagnòstic de proves de RM a un centre privat, només es pot entendre com l'inici d'una privatització. La derivació d'aquest diagnòstic a un centre extern pot conduir a una reducció de llocs de treball i a una pitjor atenció del pacient ..